3 Replies Latest reply on Jan 17, 2018 3:31 PM by Manuel Caicedo-Rivera

    leading zero data in data matrix using ZPL

    SCOTT BENDURE

      Hello,

       

      I cannot seem to add a leading zero in a data string for Data Matrix.  Here is my

       

      ^XA^PR6

      ^FO200,200^BXN,30,200,,,,,

      ^FD01-101-01

      ^XZ

       

      Data prints as 1-101-01

       

      Have tried to add a tilde in the "g" parameter and then the decimal equivalent

      ^XA^PR6

      ^FO200,200^BXN,30,200,,,,~,

      ^FD~d0481-101-01

      ^XZ

       

      Which prints an invalid barcode.

       

      Thanks for the help!

       

      Scott B.

        • Re: leading zero data in data matrix using ZPL
          Manuel Caicedo-Rivera

          Hi Scott,

           

          Try this option:

           

          BXN --> Normal orientation, or BXI --> inverted orientation. I used Zebra Designer Tool to generate the right ZPL code. If you want to do the same, please, donwload a free version from the link below, but you should choose the driver with extension ZPL name.

           

          ZebraDesigner Basic Barcode Label Software | Zebra

           

          For my test I used a ZD620 desktop printer with driver in ZPL.

           

          ^XA

          ^MMT

          ^PW609

          ^LL0406

          ^LS0

          ^BY60,60^FT259,158^BXN,5,200,0,0,1,~

          ^FH\^FD01010101^FS

          ^FT162,69^A0N,28,28^FH\^FDTest with leading Zero^FS

          ^PQ1,0,1,Y^XZ

           

          Please, let me know if this worked.

           

          Thanks,

          MC

            • Re: leading zero data in data matrix using ZPL
              SCOTT BENDURE

              Hi Manuel,

               

              Thanks for reply - Does the same thing and drops the zero.  I think it may have been an issue with a scanner app I had for my phone.  I tried a datalogic 2D scanner on my PC and scanned into notepad - no problems with the leading zeros.  I guess no problems unless you have a phone app that cuts it off.  I've been looking around for another Iphone apps to test.   Also hope to try a cordless 3600 unit hooked to a mobile device soon.

               

              Will let you know if I am able to determine what may be going on.

               

              Thanks again!

            • Re: leading zero data in data matrix using ZPL
              Manuel Caicedo-Rivera

              Hi Scott,

               

              I believe that it would be something related to your scanner device. I tested with a TC51 and DataWedge installed in a demo lead app, and the barcode was captured perfectly well with the leading zero, see my image below. One workaround could be by adding a prefix to your string in your app.

              droid@screen-2.png

              I hope this helps,

              MC